Deze ligt natuurlijk voor de hand. Met een tuin vol tegels doe je niet zo veel voor het milieu. Leg die tegels dus aan de kant en richt je tuin in met allerlei verschillende soorten planten en bloemen. Hoe meer diversiteit, hoe beter. Planten helpen namelijk CO2 uit de lucht te halen en om te zetten in zuurstof. Zo wordt de lucht in je tuin schoner. En dat niet alleen, planten trekken ook nog eens allerlei dieren en insecten aan. Denk bijvoorbeeld aan de vlinderstruik of de lavendel. Het resultaat? Veel biodiversiteit en daarmee een gezonde leefomgeving.
Natuurlijk is het sneller en makkelijker om elektrische apparaten te gebruiken. En heb je hectaren grond, dan is het heel begrijpelijk dat je dat doet. Toch is het een stuk duurzamer om het werk met de hand te doen. Gebruik een heggenschaar in plaats van een elektrische zaag of een handmaaier in plaats van een elektrische maaier. Kost iets meer werk, maar maakt wel dat je volledig schoon te werk gaat. Dit gaat natuurlijk niet op wanneer je al je elektrische apparatuur oplaadt via je zonnepanelen.
Een super duurzaam alternatief voor het kopen van producten in de winkel, is het zelf verbouwen. Een moestuin is niet alleen heel duurzaam en goed voor het milieu, maar is ook nog eens heel leuk om bij te houden. Je kunt van alles zelf verbouwen. Denk aan pompoenen, kruiden, sla, bloemen, en nog veel meer. Heb je ruimte over, denk er dan aan om een tuinkas neer te zetten. Heb je juist een klein tuintje, dan zijn er ook genoeg opties voor bijvoorbeeld een verticale moestuin. Het is toch ook veel lekkerder wanneer je eten uit je eigen tuin komt, dan uit de winkel?
Een waterbesparende - en dus duurzame - optie voor je tuin is het neerzetten van een regenton. Het regent meer dan genoeg in ons landje, dus het kan helemaal geen kwaad om daar gebruik van te maken. Het opgevangen regenwater kun je weer gebruiken om je planten (binnen of buiten) water te geven wanneer het wat droger is. Of je auto te wassen, ramen te lappen of tegels te soppen. Is je tuin dan nog wel stijlvol? Zeker! Er zijn heel veel stijlvolle én duurzame opties op de markt om een regenton in je tuin te zetten.
Voor de lange zomeravonden is een beetje verlichting geen overbodige luxe. En ook daar kun je duurzame keuzes in maken. Hang bijvoorbeeld wat mooie solarverlichting op, of kies voor ledverlichting. Tip: het klassieke lichtsnoer met peertjes is altijd een goede keuze. Combineer 'm met een aantal andere soorten verlichting voor een gezellig geheel.
Zoals ik eerder al zei: een goede biodiversiteit in je tuin zorgt voor een gezonde leefomgeving. Dat doe je onder andere met verschillende soorten planten en bloemen, maar je kunt ook een huisje bieden voor bijvoorbeeld bijen of vogels. Denk aan een bijenhotel of een vogelhuisje. Zo komen ze zeker vaker terug.
Een eigen composthoop, dat klinkt vies. Maar dat is het zeker niet! Gooi je groene afval niet zomaar weg, maar leg het in een composthoop in je achtertuin. En nee, dat hoeft zeker geen letterlijke hoop te zijn. Er zijn allerlei mooie compostbakken te koop waar je dit in kunt doen. Je groene afval composteert tot een grondstof vol met belangrijke voedingsstoffen. Deze voed je weer aan je planten, zodat deze altijd voldoende hebben om verder te groeien. Wedden dat jouw achtertuin binnen no-time volop in bloei staat? Je gooit ook nog eens minder weg, dus win-win.
Natuurlijk kan een mooie schutting ook duurzaam zijn. Bijvoorbeeld wanneer het is gemaakt van een FSC gecertificeerde houtsoort. Maar je kunt er ook iets anders van maken waarmee je de natuur een beetje extra helpt. Denk aan een mooie haag van een plant of een gevlochten schutting met klimplanten. Hoe natuurlijker, hoe beter. Niet alleen voor jou, maar ook voor kleine dieren zoals egels of muizen. Deze kunnen ongestoord passeren en hebben een veilig plekje om te ontspannen.
In het zonnetje kan het flink warm zijn én het kan je huis erg opwarmen. In de zomer is dat niet lekker en kost het weer meer energie om je woning koel te houden. Daarom zijn veel huizen en tuinen voorzien van zonwering in de vorm van zonneschermen of zonnedoeken. Maar wat nou als je voor een natuurlijke zonwering gaat. Denk bijvoorbeeld aan klimop. Deze plant groeit supersnel en zorgt voor een fijne en natuurlijke schaduw. Het enige wat je hiervoor moet doen is de plant een plek te geven om naartoe te groeien, af en toe vastzetten zodat 'ie de juiste kant op groeit en de plant zelf doet de rest. Makkie, toch?